Kunstgras leggen

Wanneer u kunstgras gaat leggen is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. Op deze pagina vindt u een aantal tips om het kunstgras op de juiste manier te kunnen leggen. 

 

Kunstgras

Het is belangrijk dat u zich goed laat adviseren voordat u overgaat tot aanschaf van kunstgras. Het beste kunt u kunstgras voelen, zo ervaart u het het beste. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen.

 

Kwaliteit

Door het grote aanbod kunstgras soorten is er ook een groot verschil in kwaliteit. Deze wordt bepaald door de hoeveelheid verzels in een vierkante meter en uiteraard het soort materiaal. Vaak zit er ook een mosvezel ingebracht, dit zorgt ervoor dat het kunstgras minder snel plat gaat liggen en daardoor minder snel verslijt. Voor de slijtvastheid geldt ook dat hoe meer vezels er in verwerkt zijn, hoe hoger de slijtvastheid. 

Inzanden? Ja of nee?

Wij adviseren altijd om het kunstgras in te zanden wanneer deze net is aangelegd. Doordat u het inzand wordt voorkomen dat de vezels plat gaan liggen en daardoor dus sneller slijten. Tevens zorgt het zand ervoor dat er een gewicht op de mat komt waardoor deze niet zal opwaaien. Voor het instrooien gebruikt u hiervoor enkel speciaal zand dat voor kunstgras geschikt is, elk ander soort zult u niet goed kunnen invegen en zal ten koste gaan van uw kunstgras.

 

Onderdoek

Tussen de zandlaag en het kunstgras gebruikt u onderdoek. Dit heeft een druk verdelende werking, hierdoor wordt er voorkomen dat er deuken in het kunstgras komen door bijvoorbeeld lopen of puntbelasting. Wanneer u foam heeft gebruikt dan is onderdoek niet nodig. Kijkt u wel altijd uit met scherpe punten van bijvoorbeeld stoel/tafelpoten, dames hakken, deze kunnen schade aanbrengen aan uw kunstgras.

 

Hittebronnen

Door dan kunstgras gemaakt is van kunststof is dit gevoelig voor warmte. Kijkt u daarom altijd uit met bbq-en, sigaretten, vuurkorven etc. Heeft u beglazing rondom het kunstgras? Bij extreme hitte kan er prismavorming ontstaan wanneer de zon door de beglazing schijnt waardoor er een brandplek ontstaat. Sproei daarom bij extreme hitte zo af en toe het kunstgras.

 

Kunstgras leggen in 4 stappen

Stap 1: Verwijderen

Voordat u uw nieuwe kunstgras kunt gaan leggen, moet uw eerst het gras of grond verwijderen waar de kunstgrasmat komt. Schep bestaande gras of grond weg. Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

Stap 2: Ondergrond

Onze rollen zijn standaard 4 meter breed. Houdt u hier rekening mee met meten. Meet op meerdere punten en meet vooral ruim, zo komt u nergens kunstgras te kort. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik. We adviseren om hiervoor stratenmakerszand of bestratingszand te gebruiken. Hierna het zandbed besproeien, dit voorkomt veel stofvorming en het wegzakken van de trilplaat. Daarna gaat u het zandbed afvlakken. Zorg ervoor dat het zandbed glas en strak gemaakt wordt, hoe strakker het eindresultaat namelijk is. 

Stap 3: Installatie

Nu kan het onderdoek aangebracht worden. Snij deze op de juist maat en sproei het nat zodat het beter blijft liggen. U kunt het ook tijdelijk met de pinnen vastleggen. Let er wel op dat het doek strak gelegd wordt, zo voorkomt u vouwen in uw kunstgras. Nu is het tijd om het kunstgras te leggen. Rol de kunstgras in de juiste richting over het onderdoek en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer u meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen of naast elkaar legt moet u er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen! De kans bestaat dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij obstakels als muren etc. U kunt het kunstgras dan eenvoudig pas snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden. Hierna kunt u het kunstgras vastzetten met speciale kunstgras pinnen. Plaats deze ongeveer 50 cm uit elkaar en 5 cm vanaf de kant. Wanneer uw mat uit meerdere stukken kunstgras bestaat kunt u deze aan elkaar plakken. Controleer goed of de onderlagen goed tegen elkaar aan liggen en elkaar niet overlappen. Klap vervolgens de twee aan elkaar te lijmen stukken van elkaar. Rol de kunstgrastape uit over de gehele lengte en verwijder de bovenste laag van de tape. Leg vervolgens voorzichtig de eerste flap over de tape en daarna de tweede flap. Druk deze vervolgens goed aan op de tape. Na een uur is dit hard en ligt het aan elkaar. Nu het kunstgras ligt is het tijd om het kunstgras te gaan bezanden. Het instrooizand houdt het kunstgras beter op zijn plaats, maar zorgt er ook voor dat de vezels mooi recht overeind blijven staan. In het eindresultaat is dit zand uiteraard niet zichtbaar. Om het zand goed te verdelen kunt u de zak insnijden met een kunstgras mes om het vervolgens mooi te verdelen over het kunstgras. Na het bezanden kunt u het zand verdelen met een bezem. Borstel uw kunstgras op tegen de de richting in. 

Stap 4: Genieten 

En dan is het nu tijd om er wat te drinken bij te pakken en genieten van een super mooi gazon!! Heerlijk onderhoudsvrij waardoor u volop tijd heeft om te genieten! P.s. Stuurt u ons nog even foto van het eindresultaat?